I 2025 fejrer podcasten “Riget, magten & æren - 800 år i Horsens” Vor Frelsers Kirkes jubilæum ved at genfortælle en række fortællinger inspireret af sande beretninger om fantastiske menneskeskæbner og deres rolle i afgørende begivenheder, der har formet Horsens og Vor Frelsers kirke, som vi kender det i dag: Kidnapninger, krig, rænkespil og en mystisk miljøskandale er blot nogle af ingredienserne. Med i studiet har vi eksperter, der hjælper os med at holde styr på, hvad der egentlig skete.
Der vil komme i alt 6 afsnit der udgives i løbet af januar-april. Første afsnit har premiere den 23. januar og vil kunne høres herunder.

Serien er produceret af Genfortalt Podcast ved Katrine Hartmann & Rebekka Johanne Knudsen. For mere information kig forbi kilekom.org.
Serien er støttet af Farumgaard Fond, Insero Fonden, Horsens Provstipulje, Horsens Folkeblad Fond, Skole-kirkesamarbejdet i Horsens & Vor Frelsers Kirke Horsens. Stor TAK til jer.
EP 1: "Kidnapning og kollaps" - Premiere d. 23. januar
Da Valdemar, konge af det danske rige, i 1223 bliver brutalt kidnappet sammen med sin søn og bortført til et fangetårn i Tyskland, udløser det en kæde af begivenheder, der truer med at blive enden for det imperium, som Valdemar omhyggeligt har bygget op gennem erobringstogter, korstog og snedige alliancer. En ung ridder fra Horsens får en central rolle i det nervepirrende og langvarige spil om kongens frihed, der nu udspiller sig….
Læs artikel om episode 1 her
med diskussioner om:
* Om Serien - nedslag i historien
* Facts eller fake news - diskussion omkring reelle facts og opdigtede historier
* PodWalks - gå en tur i Horsens og se historiens spor
* Skriftlige kilder - hvor kan du læse mere
EP 2: "Løftet til Gud" - Premiere d. 30. januar
Valdemar er frigivet, men først nu begynder den egentlig kamp. Magten skal genvindes - og her kommer byen Horsenæs til at spille en ikke uvæsentlig rolle. Årtier med krig, korstog og rænkespil har sat sit præg på både Valdemar og hans tro undersåt, Hr. Niels af Barritskov. For dem begge er det blevet tid til at vælge en helt ny vej. På hver sin måde leder deres valg både dem selv og Horsens mod noget helt andet end det, alle havde regnet med…
EP 3: "Det store opgør" - Premiere d. 19. februar
Hr. Niels’ arv og livsværk er ved at falde fra hinanden. Grådighed og falske løfter har overtaget i 1530’ernes Horsens. Og nu har en helt særlig mand fået nok. En munk - søn af en smed. En mønsterbryder og pioner - Peder Borgsmed - kaster sig ind i kampen for forandringer, men griske munke og en mindst lige så grådig herremand på godset Barritskov udenfor Horsens, vil gøre alt for at holde på deres privilegier…
EP 4: "Frihedens fejde" - Premiere d. 26. februar
Med hjælp fra gode kræfter i byen - og fra sin ven, den skandaleombruste Hans Tausen fra Viborg - har Peder Borgsmed endelig fået opbakning til at drive de grådige gråbrødre ud af byen. Nu skal slaget stå, men hverken brødrene eller godsejeren på Barritskov har tænkt sig at give sig uden kamp. Snart udspiller sig dramatiske scener, der forandrer byen og hele samfundet for evigt. Og også Peder Borgsmed får en helt ny tilværelse.
EP 5: "Kruses kamp" - Premiere d. 27. marts
Året er 1780 og verdenshistorien melder sin ankomst i Horsens. Det sker i form a 4 russiske prinser og prinsesser, som fra et fængsel i det nordlige Rusland bliver sendt til Horsens i eksil. Sammen med den kongelige bygmester professor Harsdorff fra København bliver det en opgave for den lokale bygmester Anders Kruse at sørge for, at de får en bolig, der er et fornemt hof værdigt.
Det kan blive starten på en strålende karriere for Anders Kruse - eller det modsatte, hvis han fejler. At huse sådan et hof kan blive en rigtig god forretning for byen og derfor har flere andre byer også lagt billet ind på, at hoffet skulle bo hos dem. Og de venter bare på, at Kruses projekt skal blive en fiasko. Nu begynder et kapløb mod tiden for at opfylde hoffets mere og mere umulige krav…
EP 6: "Frelserens forbandelse" - Premiere d. 3. april
Anders Kruse er blevet en vigtig mand i Horsens. Hans svendestykke - byggeriet af Horsens Palæ - skød for alvor hans karriere i gang, og hans anseelse er stor. Både anseelse og evner bliver der i den grad brug for, da kirken på Torvet i 1793 er truet af et voldsomt forfald, der bringer skam over den stolte residensby. Anders beslutter, at tage sagen i egen hånd. En beslutning, der ikke vækker lige stor glæde alle steder i byen....
I de to sidste episoder af Riget, magten og æren er der fokus på bygmesteren Anders Kruse og hans store arbejde for det, der i 1797 bliver til Vor Frelsers kirke. Anders Kruse er måske den af seriens hovedpersoner, der rent fysisk har præget Horsens mest, og som mest direkte har efterladt sig spor i det Horsens, vi kender i dag.